منبع کویل دار:


همانطور که از نامش پیداست، از یک منبع با ورق گالوانیزه یا سیاه و یک کویل مسی یا استیل تشکیل شده است. آب گرم دیگ از داخل کویل مسی عبور کرده و آب مصرفی توسط آن گرم می شود.
اساس کار منبع & ذخیره اینرسی گرمایی در تمام ساعات شبانه روز& است و به همین دلیلی اتلاف حرارت برای گرم نگه داشتن آب مصرفی اجتناب ناپذیر است.
با محاسبه میزان مصرف آب گرم از جداول مربوطه و ضرب آن در
الف) ضریب تقاضا: به دلیل عدم همزمانی همه مصرف کنندگان بین ۴/۰ تا ۶/۰
ب) ضریب ذخیره: به دلیل سرد شدن آب منبع با ورود آب سرد در زمان مصرف، ۱/۱ تا ۳/۱
حجم منبع به دست می آید.
مبدل پوسته و لوله:
همانند منبع کویل دار ولی با این تفاوت که دیگر اینرسی گرمایی در خود ذخیره نمی نماید. البته مقداری حرارت در مدار آب گرم سیرکوله ذخیره می شود و تمام آب گرم مصرفی باسد در لحضه تامین شود (instantaneous domestic hot water).
به همین دلیل کویل مسی مبدل پوسته و لوله باید ۴۰ درصد بزگتر از منبع کویل دار متناظر انتخاب شود و در واقع ضریب تقاضا مساوی ۱ در نظر گرفته می شود.
مزیت ۱: در مبدل پوسته و لوله، اتلاف حرارت ناچیز است و در واقع زمانی که در خواست آب وجود داشته باشد، انرژی مصرف می شود.
مزیت ۲: زمانی که آب در دمای ۲۰ تا ۵۰ درجه سانتی گراد برای مدتی (مثلا بیش از دو هفته) در منبع کویل دار ساکن باشد، احتمال به وجود آمدم باکتری لژیونلا (legionella) عامل بیماری خظرناک پنومونی (legionnaires disease)، وجود دارد. با استفاده از تولید لحظه ای آب گرم توسط مبدل پوسته و لوله، سکون آب از بین می رود و محیط برای رشد باکتری مذکور از بین می رود.
جدول زیر تاثیر دما بر باکتری مذکور را نشان می دهد:
Above 70 ℃ (۱۵۸℉): legionella dies almost instantly.
At 60 ℃ (۱۴۰℉): ۹۰ % dies in 2 minutes.
At 50 ℃ (۱۲۲℉): ۹۰ % dies in 80-124 minutes, depending on strain.
At 48 to 50 ℃ (۱۱۸ to 122℉): can survive but do not multiply.
۳۲ to 42 ℃ (۹۰ to 108℉): ideal growth range.
نکته: در سیستم های نوین تاسیسات که از منبع ذخیره آب گرم مصرفی استفاده می نمایند،
در صورتی که در طول یک هفته دمای آب منبع به ℃ ۶۵ نرسد، به طور اتوماتیک دمای منبع به ℃ ۶۵ افزایش می یابد تا احتمال ایجاد باکتری لژیونلا از بین برود.
مزیت ۳: تعمیر و نگهداری و جایگزینی مبدل پوسته و لوله به دلیل حجم کوچک آن در مقایسه با منبع کویل دار، به راحتی انجام می پذیرد.

معایب: کنتل دمای آب گرم مصرفی در زمانی که به صورت لحظه ای تولید می شود، به راحتی حالت مبنع کویل دار نیست و نیازمند استفاده از شیر سه راهه (mixing valve) است. با رسیدن دمای آب گرم مصرفی به میزان دلخواه، مسیر بای پس شیر سه راهه توسط اکچواتور اندکی باز می شود و دبی آب گرم دیگ، بین دو مسیر تقسیم می شود تا جایی که تمام دبی از مسیر بای پس عبور نماید.

هزینه سیستم کنترل فوق در مقایسه با منبع کویل دار که با یک ترموستات کنترل می شود زیاد است. ولی با توجه به کاهش اتلاف انرژی در اماکن بزرگ می تواند گزینه قابل بررسی باشد.
ضمنا با این روش دیگر نیازی به استفاده از شیر مخلوط و لوله کشی آب گرم و سرد جداگانه نیست و فقط لوله کشی آب گرم با دمای مطبوع ۴۹ درجه سانتیگراد انجام میگیرد.منبع:منبع کویل دار ویسادار